Tuesday, 31 January 2012

ajl punya cerita... mode: rumah siap pahat berbunyi2.. hihihi

jatuh cinta ngan lagu penakut by yuna...malam tadi waktu tgk persembahan yuna di ajl26 kat tv3, rasa mcm sweet je lagu tu.. lagipun jarang2 dpt tgk yuna perform tanpa main gitar.. sesekali do something lain mmg nampak lain la kan?? but rezki blom berpihak kpd yuna, coz dia x menang apa2 pun mlm td even ada 2 lagu dia yang tercalon.. but doesnt mean dia x bes ok.. muzik klu bes , x menang award tapi lekat in heart kira menang jugak lorh :) ksimpulannya rata2 performance mlm tadi semuanya bes, accept ada la 2 3 ( :p ) lagu yang buat aku wondering sorang2 cmna bleh lepas masuk nih??? ( sambil garu kepala coz mmg gatai , syampoo dah habis huhuhu malas g kedai..) contohnya lagu yang x bes mlm tadi ialah... kekeke (kejam lak rasanya nak mention kat sini.. ) cinta muka buku.. mmg sweet klu dgr dlm keta , aku siap nyanyi2 ngan anak3 lagi tp aduyai dlm keta ja la.. mlm td vokal ntah apa2, pas tu main sketsa pun ntah apa2.. short story failed habis!!! try len time lah adik najwa latif :) lagu kanda adinda pun sama ... kat mana la kekuatan lirik dia, pastu yang nyanyi pun mcm sakit perut ja man vokal dia ( hahaha jahat mulut pulak mak semah hari ni :) pas tu baju tu .. adesss.. taw la lirk da sebut tun teja bagai tp jgn wat lawak bleh x? Satu lagi lagu klu mention mesti ang pa marah kot ( agak aku la..lagu yang disebut2 boleh menang kan..?) Well..lagu seribu sesalan.. lagu mmg bes, klu dgr kot radio boleh wat ko rasa ja sedih pilu kan? tapi bila depa perform , arrangement ntah apa2, taw la nak wat d bes.. tp klu sampai mcm hilang feel wat pe.. but kena la ngan tema 3 sora.. mmg 3 sora sangat.. pakat2 nak tonjolkan sora memasing sampai x berapa blend ngan best dah bunyik dia.. ngeeee ( for info: aku juri ke31.. jadinya mmg maklumla kan nape voice aku x dipedulikan.. hahaha)memang beribu sesalan bila tgk depa nail stage nk abek trofi.. cesss ( tp bukan pasai mulut aku ye shila amzah nak terpeleot kat tangga tu hahaha, pasai tu kot duk pegang2 tgn ,tak mampu berdiri atas kaki sendri ngeeee... makin jahat mulut mak semah taw... :) Anyway congrats kpd yang menang.. hafiz - awan nano - tshirt leher bodo - track bottom - non selipar :)mmg terbaiik ( x yah pening pikior nak bayor designer kan.. gud job :) persembahan alyah pun bes.. x sia2 freezed mcm patung kan.. nice!! tapi ajl mlm tadi mmg paling baik kot.. stage dia lighting dia sound dia dua orang penyampai tu ( faizal ismail mmg humur habis cherryl so damn cute :)Persembahan yang paling lekat di hati aizat ngan sungai lui, ada kelainan kan? asyik je tgk org tu lukis pakai apa aku pun x taw.. nmpak mcm serbuk.. kreatif!!!! :) pas tu yuna ngan lampu2 sgt relex kan but nice..:) Persembahan yang x berapa lekat di hati aku x mention sbb bukan ja x lekat di hati, kat kepala pun sudah lupa... So pas ni.. ahugerah bintang popular la plak.. rezki sapa la thn ni kan? hmmmm... sesama la kita tggu dan tgk ( aku tgk dr umah ja.. :)

Monday, 30 January 2012

terangkat wei...

ngeeee... pasai tertgk pic bihun sup ni la maka makan tengah hari td menunya bihun sup. Yang lainnya bihun sup kali ni , klu korang boleh nampak ada ikan bilis sbg bahan tabur atas bihun. Sesekali menerai benda baru mmg x rugi klu hasil sedap .. Selalu aku wat moi sup ja aku tabur ikan bilis, tapi rupa2nya x jadik salah pun klu makan dgn bihun sup... Hubby demam jadi pendapat lidah org demam wat sakit hati ja klu tanya.. ( watever u totap pojaan hati i, sayang ngeee :) Tapi yang gil twin ckp eh ada ikan pari ( ikan bilis la adik.. :) tapi sedap la ibu ( gud gil,sejuk perut ibu taw ) So, walau bhun sup ni dah jadi mcm menu utama ( maw x, sminggu 2 kali masak bhun sup) n dimasak cara yang sama, tapi klu aku twisted sikit here n there hasilnya x la jamah rasa sama kan??? Pas tu kali ni aku potong cili padi ja, taruk kicap.. malas nak masak sambal bhun sup, janji pedas.. apedehal( baru berpeluh sikit hubby makan, biar kebah demam :) Lagipun klu makan bhun sup belah tempat aku duk la ni, rata2 kedai sediakan cili padi blend ngan kicap ( aku duk taiping :),kekadang beli pisang goreng pun depa bg cabai kicap.. ( erk... aku sll simpan ja cabai kicap tu wat makan ngn bhun sup :) Kalau makan belah kedah , depa sediakan cabai jeruk ( perggh ..terangkat ) Ttba tinggat lak bihun sup utara kat pasar malam bayan lepas ( kampung aku wei :) bro kedah tu mmg sdap bhun sup daging dia, makan lak kuah panas2 buh cabai jeruk.. x berpeluh bukan dia la... ( ngeeee, masuk dlm list thing to-do cuti sekolah t :) Apa dah aku meraban ni... :) Well short story, even benda yang kita masak tu simple ja, tapi kalu kena gaya masak makan lak sesama ngn famili, tetap puas hati... p/s: esok bebudak start sekolah dah... pening la aku pikior maw wat bekal apa tuk tiah :)

Sunday, 29 January 2012

barang hantaran gubahan hasil tgn aku...

gubahan coklat lolipop jd bunga
bekas cincin.. even wat sendri x salahkan klu aku cakap sangat lah cantik :)
keseluruhan gambaq hantaran.. penuh meja aih..
hehehe... baju biru kak ipor tersayang baju hitam adik bongsu yang comel op kos ada aku.. hehehe kami bertiga menumpang populariti tunang adik lelaki aku d atas pelaminnya yang sgt cantek( dulu time aku sarung cincin depan pintu ja duk pun atas alas kaki, nak wat cm,na rumah terlampau penuh ngn rombongan hubby hahaha )ni la bakal ahli baru famili pak ali.. sayang x leh share kegembiraan ngn arwah mak n ayah...
sempat g abek gambar bersama hantaran balas dr pihak pompuan..
p/s: panjang umur ada jodoh thn ni aku load gambar hantaran kawen pulak... amin :)

pic jimba2 ngan famili itu hari...

pic taken at taman tasik taiping.. hubby n tiah kayuh itik.. aku n twin mana? Sila tgk bawah... :)
hahaha.. apalagi klu tak pose sana sini...
pedang pujuk ni..aqil nak naik jugak itik tu, tp aku x bagi coz takkan nak bior hubby kayuh 2 kali kan? Maklumlah aku malas nak mengayuh itik time tengah hari ni.. hehehe, aqil next time k :)
kat burmese.. konon berjanji ngn anak3 mggu dpn kita mai, last2 takut ngn virus kencing tikus terus cancel... apapun tempat ni mmg cantik ( bebila nanti mesti kena mai mandi kat sini..:)
dalam keta... on the way g beli brg dapur pulak..
ngeeee... terselit plak pic ni, bagi chance la...
bukan abang ja dpt, adik pun dapat pedang.. pink kaler lagi.. :) p/s: nape bnyk load pic? hahaha.. line tgh baiiieeekkk punye kejap ja loadingnye... well, semua pic ditangkappakai nokia c3 ja, so kualiti 2.0mp jgn nak harap mcm sangat cantik ye.. apa2pun.... enjoy jimba2 ngan famili...
sweet memory... gegether ngan famili besaq pak ali.. pic taken kat umah aku , raya thn sudah... tahun ni mb add sorang g ahli baru.. insyaallah :)
pun taken time raya hari tu... lovely kan?? ngeee
haaa... pic ni taken time mode ngengada sudah mai... ngeee

walau simple ttp sedap... hohoho

pagi ni celik mata ja rasa mcm nak makan sambal tumis ikan kering ngn ikan kering masak asam ngan telur dadar.... ngeeeee pic mcm biasa malas nak load la klu terpaksa menanti lebih dr 5 min :) walau menu ni ringkas tetapi mmg puas makan, siap bertambah2 3 4 pinggan.. kerrrrrrrrrrrrrrrrr sorry ya peyut , esok kita diet ( janji manis ja wahahaha) aku klu makan benda yang mmg puas hati , terlajak 2 3 pinggan pun x rasa bersalah sgt.. Bagi aku klu nak terbabas diet baiklah makan benda yang sedap, tapi klu benda x sedap mmg tak hadap la ceq oii.. kekeke menu ni easy n simple to make.. ada bawang cabai kering n ikan masin dah siap sambal tumis.. ada bawang halia bawang putih asam jawa ikan kering dah siap ikan kering masak asam n ada telur dah siap telur dadar ( x buh bawang apa pun..nama pun easy:) ni klu makan time2 hujan kena ngn nasi panas2 maw la mak mentua lalu x perasan( ngeee , luv u mak:)

Friday, 27 January 2012

Tensen!!!

One word ja hari ni, tensennnnn..... Huaaarrrrggghhhh... Dah beribu wak kuaq wet barang yang aku purchased kerek la puihhhlaak... Ces, mb blom masanya merasa tv lcd , tak pa kedai tu janji senin, senin aku tunggu (harap2nya bkn janji tp pasti) kalu x merasa la jurus laser ceq cla (hormon ngh mengganas nih) planning baik la nak tgk final muzik2 pkai yv baru hampeh, nasiblah kedai tu bg pinjam dulu tv depa (lcd gak tp kecik ja ) kalu x melepas la final muzik2 kali ni, byk lagu pebret aku bertanding tu yg ralat klu trlepas tu... So mood sentap cek semah x habis g... Gggrrrrrr ;>

Thursday, 26 January 2012

what a bad day... ;(

adess.. hari ni mmg betui punya cobaan la .. start ngan tv akira aku bunyi mcm meletup even x bau la hangit ke atau berasap ka tapi tetap cuak la jugak nak on tv,kang ttba ia meletup then terbakaq semua fius dah semak nak wiring len lak ;\ pastu hubby ajak survey tv baru,konon nak pakai lcd la plak.. hmmm yang betuinya sblom ni ada la duk pikior nak beli tv baru tp x la aku ckp kat sapa2 pun melainkan ckp dlm hati ja, nah ttba ja tv lama merajuk(ckp dlm hati pun dia dgr no..adess) sensitip toi la :\ masuk kedai kat tesco ja,sebabnya bnyak kedai elektrik yang rata2 di monopoli kaum cina masih tutup berikutan perayaan cny ni.. Survey punya survey dapatlah satu lcd yang berkenan sangatlah di hati den ni haaa... :) tp hubby ckp 'kita tgk tempat lain dulu ' Disebabkan aku ni istri yang sgt baik dan patuh (wekkk.. ttba terloya lak:) maka aku ikut ja walaupun aku sgt suka ngn tv lcd tu n layanan mamat sales tu amat lah layak di beri bntang2 ngeeee... ceq hubby lak nak tv led n ada full hd( semua istilah ni aku belajar td ok ,sblom ni taw tv skrin leper ja ;) tapi setelah diberi penerangan oleh mamat sales tu aku rasa better lah abek lcd biasa ja coz aku br potong byond , so klu pakai astro biasa perbezaan gambar lebih kurang ja (why wasted kan??) lagipun tuk manusia yang cepat puas hati mcm aku ni, asal nampak gambar jelas bunyi dah considered puas hati dah aih.. ( kan dah ckp aku ni istri yg baik,selalu jaga poket hubby taw :) Bila dah pusing2 menyervey harga n brand aku pun ajak la hubby makan es mcD pebret aku , sundei cone ja ( kan dah ckp aku ni baik.. x yah mkn yang mahai2 yg murah pun sama ja sejuk nya;) setelah beratoq tiba ja turn aku , aku pun order' cone sundei 6 ' sekali budak sales tu ckp yang cone kena hold jap ,es x keras tp klu cup bolehlah" ...... erk patut la org2 yang sblom aku pakat order yang dalam cup, es x keras rupanya....adesss... kempunan mak semah taw :( tapi mmg logik juga la alasan budak sales tu, mawnya es tu x keras.. punyalah ramai chinese2 ni kuaq berhari raya kat situ.. rata2 muka depa ja.. hahaha Pasai tu kut kedai x bukak, celebration x habih lagi.. Aku yang dah tensen ni pun mengajak la hubby g mkn kat kedai tum yam (walau niat nak makan kfc) sebab apa kat situ ja yang tak ramai manusia , pizza kfc mcD.. jgn harap lah boleh masuk tenggek punggung sayang oiii... penuh! padat! malaih terus hilang mood berjimba ngn kuarga taw... Lepas diskus2 man nak makan, at last kitorang decided nak makan kat sejati seafood , dekat ngn umah n masakan dia not bad .. lepas order 10 min later sampai la juadah santap malam kitorang.. tgh2 mkan hubby ckp 'tak bes la hari ni masakkan dia ( apekah ???) tak mcm hari tu'... ( hari tu u lapor la sayang,mb hari ni thp lapor tu x berapa sgt kot :) Tapi sebab dah berjanji nak belanja maka dgn langkah yang x berapa redha aku ttp ke depan mmbayar harga makanan.. kenapa x redha ???? haaa mai mak semah hbq pasaipa.. anak3 makan sikit ja hubby lak komen x sedap pas tu mmg x sedap pun aduyainye pun!!!! :\ Short story kitorang pun sampai umah.. hubby mandi siap2 nak g kerja ( dia kerja malam huhuhu ) aku lak mengpesbuk kan diri ngeeee... dlam duk scroll mouse turun belek wall aku, sekali mouse aku mcm tersentap pas tu terus x leh scroll adessss... mb spring dlm dia dah putus ( agak aku la , mana aku taw dlm dia ada apa tak pernah pun aku belah tgk) :\ so skg aku masih dlm mood sentap.. mmg my bad day la today.. huh!!!
nak mimpi yang ni la mlm ni.. pastu x mo habaq sesapa kot2 mimpi jd realiti... weeee :)

Tuesday, 24 January 2012

nak jejalan ke mana ya????

hari ni hubby duk ulang tanya ( sebenarnya dr kmarin lagi :)nak p mana cuti hari ni... adessss memang x da idea la.. kang jawab x yah g jauh2 , kita g mkn es mcd sat g x patut pulak.. hahahaah semenjak dua menjak ni , hubby asyik nak ajak g jalan jejauh ja.. ( apekah buhsan duk d umah??) dia ada suggest g kuala kangsar or ke ipoh.. sekali tiah ckp kita balik penang je , senang!!! ( hahahaah mummys girl toi ) sebenarnya klu nak ikut plan asal nk g mndi sungai kat burmese. Tapi yang buat tercancel lepas abang chaq tnya selamat ka nak mndi?? virus kencing tikus x da ka? anak meen duk ada spital la ni kena kencing tikus... ( adesss, cian dia) pastu dikejutkan pulak ngn kematian izwan pilus pun gara2 kencing tikus (al-fatihah...)Jadinya plan pun cancel... Maka dgn itu tidur semalam pun duk pikiaq nak p mana... (adess... )
nak duk dlm umah selimut cmni boleh x???

Friday, 20 January 2012

dah nak habis seminggu...

hehehe... tadi time menghapdet blog sekali terperasan dah nak masuk hari jumaat.. yeaayyy.. skola bakal bercuti 2 hari sabtu ahad ( biasala kan :) pastu sambung cuti thn baru cina.. senin dan selasa... yeaaayyyy !!!! Seronok kalahkan bebudak.. kenapa??? haaaa mai sini nak habaq kat ang pa semuo...
yang pertama x yah nak antaq ambek anak ke skola , yang mana aku mmg ikhlas ok antaq n ambek depa.. tanggungjawab aku kan.. tapi yang wat aku senak perut ni bila berhadapan ngn bebudak sekolah yang ntah ada lesen ke tidak naik moto mcm tak dak nyawa nak apprieciate.. nyampah
yang kedua x yah la aku mikior nak wat bekal apa esok tuk tiah ( anak sulung aku ) aku n hubby x galakkan dia membeli di kantin. Bukan apa tak berbaloi kot bg duit then dia beli nugget ( which is klu aku goreng kat umah dia x sentuh puh :) 2 ketui 50sen ayaq ntah pakai ayaq masak ke tak 50sen... hmmm, sorry ye kak kantin bukan boikot cumanya sedang mengajar anak bijak berbelanja ngeee ( which is make me go cravy a night before skool .. bekal apa? bekal apa? sampai terlena tapi op kos dah baca doa tidur n slawat n zikir ok)
yang last... ngeee cuti ... perlukah reason tuk aku suka.. hahaha time to jimba2 ngn keluarga hahahaaha happy holidays..
p/s : sedap limau madu pemberian uncle chan jiran sebelah rumah... thanks uncle ( taw ja dia pebret aku ... ngeeee )

panduan memotong kuku.. :)


sebelom ni taw potong ja.. sekali terjumpa la pulak benda ni haaa.. thank la kat member yang tag aku kat pautan ni.. so jum kita amal.. memula mb susah nk ingat tp klu selalu buat insyaallah kut.. :)

hahaha... pernah rasa mcm ni tak...???

hahaha... korang pernah rasa mcm ni??? ngeeee mesti tensen kan? kena pulak klu msg tu kita sent dgn pengharapan dibalas dgn kata2 yang mcm ni.." k sayang tdur mmpi i k.. " tak pun "sweet dreams sayang " tak pun paling koman ( kata org utara heeheh) "tdo elok2..." hahaha.. dulu aku sllu rasa mcm ni , tetambah time kapel.. kekadang bila langsung c dia x reply siap off pas tu on blik henpon ( cap ayam ja time tu kekeke) bkn apa takut la henpon problem.. hihihi sedangkan c dia haremmmm nak membalehnye ( kenan tain 3t mai dah :) so , klu korang pernah rasa mcm ni..sesama la kita memaafkan c dia k .. hahaha enjoy life kawan

Thursday, 19 January 2012

bila mai mode malaih...

dlm sebulan mesti ada 3 4 hari aku malaih nak wat apa2.. masak pun ala2 ja.. ckp pun sekali sekala.. mandi pun sekali ja.. Tak taw la korang tp aku klu mai mode malaih ni mmg klu bleh nak melingkar atas katil ja .. time ni klu anak3 ada homework pun jd malaih ja nak tlg ajar.. hehehe
Nasib la x selalu jd mcm ni , klu tak mmg tension la klu jd anak ceq cla wahahaha... Hubby pun dah masak benar ngn peel aku yang satu ni, sepatah dia tanya sepatah ja keluar dr mulut aku ni ( luar biasa kot hhahaha.. klu tak satu soalan ada mcm2 jawapan , pilih ja maw yang mana :) Time mcm ni klu la hubby ajak mkn luar pun mmg malaih gila nak keluaq hbq ang ngeeee....Muka tok sah hbq la.. jgn kata bersolek , buh bedak pun tak ingin dah.. tapi paling dahsyat bila nak p bilik ayaq pun berat melangkah hahha.. adess. Tapi la ni dah ok dah.. Everything dah back to normal dah :) Hubby suruh masak laksa pun dah tak wat muka cokodok keras dah.. hahaa

Monday, 16 January 2012

payah benar nak load pic.... adess

kenapa la klu nak load pic cukup lambat mablab n semaksud dengannya :\ ada ke patut load satu pic mkn masa berjam2 tp x sukses jugak loadingnye pun... sakit hati btoi la so yang request resepi kat inbox msg maap sesangat ler ye ( kena kenan loghat perok pas tgk crita tain 3t heheheeh) ate resepi tanpo gambor mcm x berseri je teman tgk.. :) sebut pasai resepi. kmarin waktu jejalan kat blog A lady's tweet - blogger Nurhidayu mazlan ( kawan lama nih dr time sekolah rendah g... hi ayu :) dapat la satu resepi ayam terutuk linda rafar ( dia kata dpt resepi dr segmen ketuk2 ramadhan sheila rusly artis jemputan linda rafar :) disebabkan bahan2 semua ada accept bawang goreng ( thanks hubby sanggup g kedai semata2 nak beli tu ja:) maka turunlah aku ke dapur. waktu baca bahan2 pun dah boleh bayang sedap wangi bau nanti,tp bila tumis ya rabbi wanginya terus dtg selera nak makan nasik.. hehehe ( shari dua ni x lalu nak makan nasi :) bila dah siap makan ngn anak3 yang hero bertambah 2 pinggan (portion dewasa ok.. but why la hero masih ttp saiz budak 5 thn huhuhu) yang girly twin sepinggan ja ( nasi tak habis, ayam je dia makan .. ni ibu angry ni ) yang kakak komen "sedap la ibu " katanya :) hubby x ckp apa2 pun tapi makan bertambah 2 pinggan hehehe.. action speaks louder than words kot ngeee...aku lak yang x lalu nasi ni bertambah 3 pinggan hahahaaha.... lepas ni ingat nak tukar ayam dgn daging pulak, kalau sedap masuk menu rumah terbuka aidil fitri thn ni.. ngeeeee ( posa ganti pun blom g suda fikir maw raya :) ni aku bg resepi ayam terutuk linda rafar k ( but always credit to ayu my friend:) bahan2nya: ayam 4 ketui digoreng kunyit (letak tepi) selabu bawang besar ( potong 4 ) 4 ulas bwg putih (resepi as 6 ulas tp x gemor sgt ngn bwg putih - cincang je) 1/2 senduk cili kisar ( aku pakai cili kering ) sebatang serai ( diketuk ) 1/2 senduk gula melaka 1/2 senduk kicap manis 3 sudu besar kerisek segenggam bawang goreng garam ( secukup rasa ) lada benggala minyak (2 senduk ) cara memasaknya amatlah mudah.... ngeeee goreng kunyit ayam dan diketepikan . Panaskan minyak dan goreng bawang besar diikuti bawang putih dan cili kisar.Bila sudah garing aku masukkan serai dan bahan2 lain ( kerisek , gula melaka n bawang goreng aku masukkan gaya aku kat sini heheehe... aku blend 3 bahan ni bersama2 :) pas tu masukkan kicap manis. bila agak2 kering ( disebabkan org dlm rumah ni suka kuah jdnya aku biarkan berkuah sikit ( suka hati jew :) lastly masukkan ayam n lada benggala. Dah siap..

Sunday, 15 January 2012

limau manis oh limau manis :)

assalammualaikum... weeeeee.... dah dpt makan limau manis... kmarin g pasaraya econsave sempat beli limau manis. Aku time raya cina ni mmg ni la pebret things aku .. beli dan makan limau sampai puas coz nak tggu lagi sthn kot br mai musim dia g.. kekeke.. tapi aku tak beli yang dalam kotak punya, aku suka yang loose one.. Arwah mak aku ada tips sendiri klu nak pilih limau yang manis.. cari yang punggung limau tu tenggelam sikit, konpem manis... Aku tak pernah dapat yang masam bila amal tips mak aku ni,percayalah.. hehehe sayangnya buah ni time nak raya cina ja bnyak.. habis cny dia pun dah x de.. nama limau ni lokan... yup baru aku teringat . Klu tgk nama blog aku pun mesti korang bleh agak nape aku letak nama tu kan.. ngeeee mmg pebret aku la limau manis dgn kek coklat... bak kata mak aku klu jumpa mmg langkah tak p.. means mesti beli klu tak mcm x senang hati ja :) Kmarin beli 2 kilo hari ni ada la lg sikit , tak sampai sekilo dah.. satu rumah suka makan.. nampaknya kena g econsave lagu la pas ni :) maw tak habis, asal bukak peti es itu la yang laku ... dari mak ke anak3 sampai ke abah , semua suka limau manis yang sejuk ni..mmg terbaiikkk lah :)

Saturday, 14 January 2012

resdung mkn mnjadi la... :(

assalammualaikum.. adesss... tensen btoi la pagi2 duk bersin ja.. klu slow sound dia takpala juga... ni satu lorong taman aku boleh dengar. Bukan x mo bersin slow2, tp tak puas la pulak.. selagi tak AAACHHOOOOMMMM, mmg bkn ceq cla bersin ler :) klu crita kat member depa kata tipu coz muka x da jerawat resdung mende kata depa. adess yang aku duk bersin pepagi tu bkn tanda resdung ka? tu blom kira kalu tumis cabai kering g... sampau meleleh ayaq hidung punya bersin.. tetambah klu balik umah mentua, kampung dia sejuk alahai... masuk ja dlm bilik ayaq pepagi coh ceh coh ceh la aku bersin.. tensen!! Dulu ada gak trybuang resdung pakai kain yg dibalut2 jd mcm tiub pas tu dibakaq kat hujung then layur atas muka.. jenuh thn nafas sbb x mampu nak sedut asap kekeeke adala 2 3 kali aku wat pas tu x mo dah ( malas hehehe) makan ubat pun pernah juga,tp mcm sll x habis sebotol pun.. ni dah rasa mcm mkn teruk coz almost every morning la aku bersin.. sampai penat ( ttba rasa mcm bahaya la pulak ) nak kena cr ubat la pas ni... tkot juga ttba kena operation mcm dlm medik tv episod sinus... :( ni yang insaf ni.. harap blom terlewat le

hujan.... sejuk.. berdengkorrr

assalammualaikum.. hujan la pagi nih sejuk plus2 ler :) tggu kembar g tadika pas tu planning nak samnbung bergulung dlm blanket... kat luar pun dah berkabus2.. dah mcm kat cameron highland dah haih hahaha klu duk kat kampung sure dah dgr bunyi kekatak sahut menyahut silap2 ada yang interframe masuk dlm umah (say never to katak wakaka) rasanya planning hubby nak jejalan cr brg dapur berkubur kot hehehe tapi klu jadi nmpaknya planning aku nak bergulung dlm blanket le yang lebur hehehe tapi apapun makan bihun sup panas2 sedap kot hujan2 cmni.. sayang pakcik bihun sup dpn kemta tutup hari ni.. cumanya klu beli lagi pasni make sure belek dulu dia bungkus apa jgn sampai pisang berbuah dua kali ( masih tensen pasai smlm ler..:) klu la hubby ckp " yang, x yah masak la hari ni.. " bahagianya rasa kekeke mai dah hari malas ceq cla wakakaka... berangan je lah , mesti kena masak jugak... mcm la depa suka makan lauk kedai ngeeee ( tp klu sesekali x alah kot ) :)

Friday, 13 January 2012

Pakcik dun sabotaj me la..

Pagi ni semangat nak makan bhun sup depan KEMTA.. Sup dia pakai ayam tua, first time makan komen aku kat hubby 'percaya tak ayam ni rasa mcm daging, liat2 sikit tp manis mcm daging' mmm... So sedap tapi yang jadi getam ni bila balik nak makan buka pastik bhun dah jd koay teow.. Aku ni jenis klu sup makan ngn bhun ja klu jenis kuah ke rebus ke mkn ngn mee n kalu goreng kerang baru taruk koay teow klu tak mmg x berapa menikmati la... :( terus rasa why pakcik, why u do this to me? Why why why???? Please pakcik dun sabotaj me la.. Makan pun x bes, huhuhu...

Thursday, 12 January 2012

ni la jadinya klu dah suka .. :)

assalammualaikum..
hehehe (mulakan post dgn gelak :) mood happy berbunga2
manakan tidak dah lebih dua minggu try download lagu someone likes you by adele
last night hubby tolong download n succeed la.. ( tabik spring toing toing lah :) masuk kali ni dah 10 kali back to back melayan lagu nih.. kena lak kala bulan penuh camni.. (bes fren melawat ok )mmg bes la baring2 atas tilam sambil layan lagu bes
ingat pasni nak wat ringtone henpon lak, so klu lambat angkat tu faham2 je lah ye .. selagi tak boring selagi tu la ceq dgr lagu ni
bukan rentak ja bes lyrics dia pun menyengat.. " sometimes its last in love but sometimes its hurt instead " oh syahdu je
so kekawan, mcm adele nyanyi " i wished nothing but the best for you " kekeke.. klu korang nak dgr search lagu ni kat youtube k, aku maleh nak loading video.. maw beruban aku tunggu , lambat bebenor :)

Tuesday, 10 January 2012

bila anak depa tiyak ....

asaalammualaikum..
hehehe... hari ni nak ngumpat sikit bolah kot no... wahahaha
masa time bukak sekolah hari tu, mmg berdebar la hati ni takut si kembar tak maw masuk kelas.. tapi bila pagi tu kejutkan depa dua beradik dgn cepat dah terjaga.. terus bangun mandi n siap pakai uniform ( biar betui...) walau masih tak dapat mempercayainyepun , aku ttp wat mcm kool walau dlm hati punya doa jgn la duk wat tiyak kat skola nanti..
hehehe alhamdulillah mood baik dua bradik ni sampai ke habis kelas kui 11... tapi kesian juga bila tgk mak2 ( sllu mak2 ja yang tggu anak2 ,hubby aku ja kaum bapak kat situ..:) muka tensen ja mak2 yang anak2 depa duk tiyak siap tendang2 cikgu (kesian...) ada satu budak tu bila mak dia wat keras hati start moto balik umah , dia siap merayu kat cikgu. Kata dia "cikgu antaq la saya balik.. uhuhuuuuu " ( erk nak kesian ke nak gelak ni..:) Macam2 ragam la budak2 tadika kat situ.. Ada yang tak maw terus masuk ke kelas, siap main acilut ngn mak dia lagi.. hehehe Ada yang tak maw turun moto (tensen ja muka bapak dia :)
Ada sorang member aku ni anak dia tiyak siap tendang pintu nak lari keluar ,dia kata wat akal ja tu.. kat umah duk ulang tanya bila nak g sekulah , dah kita antaq tiyak nak balik pulak... hmmmmm... no clues le!!!
aku bila tgk anak2 kawan tiyak , dlm hati brbunga lega n bangga la anak aku tak wat perangai :) syukur heheeh bukan apa,takut aku tertension pas tu terlepas marah kat depan orang haaaa mawhubby tension terus start keta balik umah , last2 aku balik jln kaki.. kekeke
kira aku klu org tanya biggest fear aku ada dua ja.. katak ( op kos la kan, ada ke yang suka???) satu lagi klu anak wat perangai kat depan orang.. mmg tak bleh terima la.. so klu korang ada faced problem anak guling2 kat kedai coz nak something or tiyak2 jerit2 kat depan orang2 ,apa la yang korang buat ek? sbb aku bila tgk anak dpa ( orang2 la.. :) wat perangai, adus tak sanggup la nak bayang klu anak aku wat cmtu.. maw ada yang kena pijak ngn tapak kaki saiz 6 ni haaa... ( mcm berani kekeke) mmg tak boleh la, rasa mcm malu ja, rasa mcm orang yang pandang2 tu mesti ckp tak pandai control anak je , pas tu mesti ada yang ckp buruk benor peel budak ni nasib bkn anak aku... aku ckp mcm tu sbb tiap kali aku jumpa budak2 mcm ni , benda2 tu la yang aku ckp ( tp tak sapa dgr pun coz aku ckp dlm hati :) memang la kan budak2, sementara nak besarmcm2 ragam duk ada.. tapi please ya allh jgn la uji aku ngn peel anak2 mcm tu , macam tak mampu nak menghadapinya ja... kepada yang pernah melalui xperienced mcm tu , aku tabik spring (toing toing ..) kat korang, korang mmg parents yang sabar.. :)

Monday, 9 January 2012

Sebab saya sayang adik3 saya :)

Assalammualaikum.. Selalu updated blog siang2 tp kali ni update blog mlm2 dlm keadaan mata tak mengizinkan.. Esok adik2 nak datang melawat dah la,ma depa tak mai.. So menu esok mb siakap stim n siakap 3 rasa sekali ngn tumyam n padprik.. Wah meriah la meja esok.. Yang nak dtg 3 org je, tp menu mcm berlebihan la pulak.. Tak pe, sbb saya sayang adik3 saya.. (rasa comel je bila pakai kata ganti nama 'saya' ni : ) well esok mmg hari sibuk tuk aku.. Hopefully masak esok menjd n sedap :)

Saturday, 7 January 2012

Kenapa nak kisah?

Assalammualaikum.. Tajuk post kali ni tuk mereka2 yang suka sibuk hal org lain.. Hehehe bukan nak cr gaduh, cumanya mengertilah takde sapa suka pun korang sibuk2 hal org lain.. Cukuplah kau sbuk ngn famili kau kerja kau tak pun ngn pets kau.. Kalau dah rasa hidup kau tu terlampau lah bnyk nasa senggang pergilah wat kerja amal dapat juga pahala.. Dr kau sibuk2 dgn sesuatu yang konpem2 none of your damn business.. eeeeiiii.. Tak suka la peel kau , nak ja aku jerit kuat2 kat kepala lutut kau (maklumlah kepala kau tu cuma perhiasan je, empty) kau g main jauh2.. :@

Thursday, 5 January 2012

sebab aku baik... : )

tajuk post macam perasan bes ja.. masuk bakui angkat sendri pun ya juga :) hmmm ,sebenarnya bukan ada apa2 pun.. juz nak puji diri sendri bila si dia wat dono ja pertolongan kita.. manusia ni mmg mcm ni atau dia ni sorang ja peel cmni?? dah la tak taw nak ckp trimas , siap wat muka ada aku kisah lagi tu.. macam la susah sgt nak bukak mulut ckp trimas.. tak tercabut pun gg2 kaw tu la sayang... tapi sebab aku baik aku akan pejam mata ja walau sedap sungguh kaw menari atas kepala aku ni haaa...satu hari pembalasan ttp ada, time tu jgn nak menyalahkan org lain melainkan diri sendri ya .. and tolong lupa aku ni kawan baik kau ( bff konon..berjoget taik telinga uncle kedai basikal taw..)sbb malas dah nak layan masalah jiwa kaw yang konon tak da sapa yang faham.. wat kesekelian kalinya masalah tu punca dr sikap kaw sendri.. kalaulah seblom tdor kau abek masa renung balik perbuatan kau tu... :(

Sunyi haiiiihss :(

Hari ni bila balik pas antaq anak3 ke sekolah masing2 , terasa rumah tersangatlah sunyinya.. Tu baru p sekolah kui 12 si kembar balik kui 1 si kakak balik.. Blom lagi depa masuk asrama atau keluar kerja.. Nampak sangat dunia aku hanya ada anak3.. Bila semua keluar hilang riuh rendah dah (sblom ni bila depa riuh main asyik suruh main diam2 sikit skg baru taw ...:) tak sabar nak p ambik depa balik skola sat g.. Nak masak pebret depa lunch nanti.. Ayam padprik.. :) pastu nak makan sesama.. Adusss.. Lambat btoi rasa jarum jam ni gerak.. Ibu rindu :(

Wednesday, 4 January 2012

Semaian hari ini tuaian hari esok..

Penat betui la hari ni , dr awal pagi sampai la br habis bab memdaftar anak ke sekolah . Yang sulung dah selamat ke sekolahnya.. Yang kembar ke sekolah tadika . Ni pun baru bali dr sekolah agama, daftarkan yang sulung. Bajet back to skool bukan sikit2 punya kos. Makan ratus juga la dr sekecik2 pemadam sampai ke yuran masuk (tadika dan sekolah agama) semoga peluang belajar ini tidakla disia2kan oleh anakku , amin bukan senang nak jadi senang dan tak susah pun nak jadi susah. Tika ini memang terasa pengorbanan mak dan ayah membesarkan kami. Rasanya senang lagi membela ayam itik, kasi makan dedak klu mati pun ambik tanam je.. Nak menjaga anak, amanah allah yang besr bg ku, didikkan hari ini untuk pembentukkan akhlak mereka nanti.. Rosak akar matilah pokoknya.. Harapan aku besar untuk nelihat ank3 membesar sihat cemerlang dunia akhirat. Berkat doa diizin allah, insyaallah semaian ku dapatlah dituai kelak :)

Huhuhu.. Punyalah seksa nak blogging pakai fon.. Hampir mak pasrah dgn ketidakmampuan mamahami caranya.. Kekeke

kesiannye...

Assalammualaikum..
Pagi ni buka pesbuk aku baca satu pautan member. Sedihnya story dia . Kisah pasal luahan hati seorang suami yang dicurangi isteri dia :( Selalu sangat kalau kita baca kisah suami buat hal , tapi klu cerita isteri buat hal aku jarang sangat dengar ( korang aku tak taw la pulak :) Mungkin ini namanya ujian allah kan? Suami dah baik sikap , bertanggungjawab , mampu sediakan yang terbaik buat keluarga dah si isteri pulak yang tinggin masuk sarkas ( main kayu tiga daaaa...) Betapa si isteri ni tidak mengenal untung , sudah di beri susu tuba juga yang dibalas.. Nafsu kalau tidak dikawal memang merosak jiwa . Sudahnya bukan diri sendiri ja yang binasa , hbais satu keluarga.. manakan tidak , si suami menanggung dosa isteri ( kalau dia ceraikan isteri dia kan bagus...) anak2 semua dah hilang respek kepada ibu mereka ( bila tembelang dah pecah bau busuk mesti dapat dihidu ..) Duduk serumah tetapi tidak bersama . Hilang nikmat kasih sayang kerna mengejar keseronokkan 10 min ( tak berbaloi langsung , stupid)
Kekadang aku tak salahkan kawan2 yang takut nak berkahwin . Betui jugak kata mereka , nak hidup dengan orang asing walau dah kenal bertahun tetapi mana ada jaminan setia . Hati bila2 masa pun boleh berubah . Tidak sanggup nak ambik risiko . Malah ada kawan2 aku yang senang hidup solo . Nak ke mana tak ada yang larang , nak buat apa2 tah ada yang halang. Bebas kata mereka .
Bagi aku yang semuda 20 tahun sudah bergelar isteri , jaminan memang tak ada . Bagi aku berkahwin ni macam gambled ( bukan suruh korang masuk kasino ke atau pintu belakang umah apek judi pulak noooo :) Gambled bagi aku , kalau taruhan ( pasangan kita )tu menjadi , makanya untung la nasib kita kalau tidak rugilah :) Jodoh pertemuan di tangan tuhan , tapi jangan nak salahkan tuhan pulak bila jodoh macam puaka ye.. :) Percaya pada qada' dan qadar . Percayalah sesuatu yang terjadi pasti ada rahsia dan hikmah disebaliknya . Sesungguhnya allah beri yang kita perlu bukan yang kita mahu :)
Hidup berumahtangga ni , ada pasang surutnya . Kekadang rasa macam top of the world ,kekadang rasa macam nak jerit kuat2 nak lepas je apa yang terbuku di dada :)ikhlas ni bercakap dari pengalaman sendiri :)tapi tuk berlaku curang ... nauuzubillah ,tak pernah terlintas lagi le.. habis jahat niat ni nak perabis duit dia ( dia di sini merujuk kepada mi hubby k) makan kfc je.. ( betui tak tipu.. family bucket 50hengget tak habis ok :) tu kira habis jahat la tu ( tetiba kita rasa diri tersangat chomel pulak :)Lagipun tak sanggup kut nak nusyuz2 ni.. kena kuali panas pun dah sakit , inikan pulak azab api neraka ... huh x mo xmo :)
Ada ulamak yang kata perempuan yang baik untuk lelaki yang baik , tp tak la bermakna korang jahat bila dpt pasangan yang puaka ok.. Anggaplah itu ujian dari allah , allah kan menguji hambanya yang dia sayang.. untung korang kalau korang redha dgn ujian.. sakit hati perit pasti di balas syurga kelak , insyaallah :)
So, bagi kawan2 yang takut risiko berkahwin , apa yang aku boleh katakan jadikan kisah orang lain satu pengajaran doa dan berharap kepada kebaikkan ok , jangan hanya tengok keburukkan berkahwin tengoklah kebaikkannya juga hehehe salah satunya , adala yang boleh korang harapkan bila katak masuk umah ( dun like katak :) adala mata yang korang boleh jamu ngan kecantikkan korang tanpa rasa berdosa (betui ni )kalu suka berpefume2 haa boleh pakai sampai pening tapi tak dosa pun.. itu tuk pompuan , memember yang lelaki bila lagi nak kutip pahala mengasihi pompuan bergelar isteri?? Sayang isteri dpt pahala , cari nafkah tuk dia dapat pahala pendek kata pandang muka dia dgn perasaan sayang pun pahala taw.. :) sempurna hidup umat muhammad , tak maw ke??
So.. dun takut2 , aku doakan korang beroleh jodoh yang baik hidup bahgia bersama2 mencari redha ilahi :)

Monday, 2 January 2012

benda pertama aku wat thn ni... :)

Asslammualaikum.. :) hehehe mlm tadi tepat jam 12.. bergema la bunyi mercun ( kebam kebom ...)Aku macam 28 thn seblom ni ,celebrate kat umah ja . Layan tv ngan famili, hubby kata kat anak3 dgr bunyi kat tepeng tapi tgk mercun live dalam tv (hmmmm... ye la tu..:) Sambil layan tv mulut mengunyah kepok twisties dan minum ayaq oren . Kiranya makanan pertama aku la tuk thn 2012 ni :) 20 min layan ong bak ,aku masuk bilik air then terajin pulak memberus lantai bilik air hehehe , pekerjaan pertama aku thn ni . Habis memberus aku mandi then masuk tidur .Plan awai tu nak tonton tv ngan hubby, anak3 dah masuk tidu time tu ... tapi sebab mata dah tak boley celik ( aku klu mandi malam memang cepat mengatuk ) lagipun umur dah lewat 20an.. mana mata nak tahan berjaga macam dedulu ,sampai arwah ayah aku gelar aku burung hantu hehehe Bangun pagi ni solat then layan pesbuk after that bloggin . Macam selalu . Rutin aku memang sama ja tiap2 hari. Sambil blogging ni kepala duk pusing fikir nak masak apa nanti . For breakfast , ingat makan potato bun ja kot . Tengah hari mungkin menu masak lemak ayam dengan sotong sambal tumis (hubby cakap nak makan sambal tumis sotong , nasib baik request awal kalu tak dah konpem aku goreng tepung ja sotong gemuk tu..:) Tunggu hubby balik kerja sat g (pegawai kerajaan,public holiday pun sedia berkhidmat :) ingat nak ajak dia g makan es krim mcD , benda pertama aku craving tuk new year ni. Hopefully thn ni akan manis macam es krim ni tapi tak maw jadi manusia yang dinggin macam es pulak kekeke :) Habis mode cuti ni , dah kena start prepared tuk sekolah anak3. Yang sulung ke darjah 2 yang kembar ke tadika . Barang2 back to skool semua dah siap ,tinggal nak masuk dalam back pack ja. Uniform nak basuh then nak iron . Pas tu kembali lah ke rutin menghantar dan mengambil anak ke dalam to do list aku heheehe.. Untuk stayed home mum likes me , public holiday mmg tak da makna dalamhidup aku. Setiap hari sama ja . Masih tetap memasak membasuh dan mengurus keluarga . Tapi aku tetap happy n enjoy dengan lives aku . Bukankah hidup ni terlalu berharga tuk di sia2kan? As well kita bersama yang tersayang , hidup mmemang terasa amat bermakna :) Bagi korang yang rasa bosan dgn hidup korang , ketahuilah di satu tempat lain mungkin ada seseorang yang bermimpi untuk hidup seperti korang . Jadi,bersyukurlah dengan nikmat hidup yang allah swt pinjamkan buat kita .Aku wished korang kegembiraan kesejahteraaan dan rezeki yang melimpah di th baru ini.. mulakan dengan senyuman insyaallah dunia akan lebih berwarna-warni :)