Powered By Blogger

Monday, 7 July 2014

Bihun t'ng

Dia mai dah..
Menu favourite ai di bulan ramadhan..
Koay teow t'ng.. Yummeyh !!

Bahan2 :
Koay teow
Ayam
Sengkuang
Gula batu
Bawang putih
Perencah sup
Garam n gula
Daun bawang
Tauge
Isi ikan

Rebus sengkuang , gula batu
Mendidih masukkan ayam.. <-- ai pilih ayam bahagian rib n buh sekali kaki ayam.. Sedap meratah nanti.. Ngee
Masukkan gula n garam, perencah sup.. Biarkan mendidih

Goreng bawang putih.. Jgn sampai hangit, but biar nampak keperangan sedikit, ketepikan

Celur koay teow ( boleh gak guna bihun n mee, optional )
Celur tauge n isi ikan
Potong daun bawang n cili muda
Bawang goreng
Buat cili kicap.. ( cili padi, garam, gula, air panas n kicap soya.. Gaul semua ) 

Cara menghidang : 
Koay teow , dicelur
Masukkan dlm mangkuk, masukkan hirisan isi ayam
Daun bawang , bawang goreng, bawang putih yg digoreng tadi bersama minyaknya
Masukkan tauge 
Makan bersama cili kicap.. 

Pssstt.. Ai tambah sambal bihun sup.. Dont know why, selera nk makan pedas2 ja.. ^_~

Dah boleh hidangkan.. Sedap n sgt sihat.. Sesuai tuk yg nk diet !! ^_~

1 comment:

  1. sedapnyer...nanti nk try masaklah...
    sila jengah http://mmama2754.blogspot.com/

    ReplyDelete