Monday, 27 February 2012

pernah cuba x bihun laksa???

hehehe.... sapa pernah makan bihun goreng dengan kuah laksa??? rasanya kalau korang x pernah makan baik la korang cuba... ngeeee
Aku pun x pasti macammana aku boleh makan bihun laksa ni??? Mungkin sebab arwah mak aku suka makan kot... Orang selalu cakap kita mencerminkan ibu bapa kita  kan ??? :)
Tapi memang sedap , hubby aku yang x pernah makan pun suka.. Sebenarnya kalu bihun goreng yang kita nak makan dgn kuah laksa tu digoreng bagi manis sikit lagi bes.. Aku pernah makan bihun goreng dgn kuah laksa tapi mmg x puas ( x sedap la tu :) So, kalau korang yang belum pernah cuba tu , emmmm... goreng bihun bg manis sikit pastu taruk ja kuah laksa, jgn lupa timun bawang salad ye... perghhhh, sedap !!!
Emmmm, cakap banyak pun x guna.. aku nak perabih bihun laksa aku ni...  ;)

Saturday, 25 February 2012

when my princess turn 8th... :)

dah 8 tahun sejak aku jadi mother... dah 8 thn jugak la aku mula faham erti kasih seorang mak..
dan dah 8 tahun jugak aku bersyukur aku dirahmati allah dgn kesempatan menjadi seorang insan yang berpeluang mendidik generasi seterusnya....
wahhhh... ttba terseru pulak semangat jati diri.. :)
Sebenarnya nak post something pasal my princess 8th besday.. weeee :) happy besday sayang , semoga manja ibu n abah bahgia berjaya cemerlang sihat sejahtera dunia akhirat... girl, make me n abah proud ok :) amin...
Well , tahun ni anak dara aku dah berubah imej.. berhijab :) Alhamdulillah. Tak da paksaan sapa2 pun, cuma satu hari bila dia pulang dari sekolah agama ( sekolah petang) dia cakap 'ibu kakak dah 8 thn kan? dah boleh pakai tudung kan? kita org islam kena tutup aurat kan? ' aku iakan ja, tapi x terlintas dia serius.. Selepas beberapa hari ketika aku n hubby nak bawak anak3 keluar jalan2 dia cakap nak pakai tudung. Aku kata kalu kakak nak pakai tudung kakak kena pakai betui2, x boleh hr ni pakai esok takpakai.. ibu x suka mcm tu.. Dia jawab ok.. tapi aku masih anggap dia saja nak berfesyen.. mana taw kut2 dia tersuka watak izah _ombak rindu hehehehe... Rupanya dia seyes, sbb sampai hari ni dia still x lupa kenakan tudung time kitorang kluaq.. alhamdulillah..
Itu bab imej.. bab pelajaran , dia dah makin maju.. kerja sekolah tak diabaikan.. selalu membaca tuk adik2.. malah sampai ja depan pintu rumah benda pertama dia tanya kat twin ' adik abang ada kerja sekolah x?' :) Alhamdulillah , boleh x aku tepuk tangan tuk diri sendri? op kos la... hahahaha 
Tentang keyakinan diri... hmmm , kalu dulu dia sll balik cerita kat aku kalu kawan2 usik kat sekolah dia akan nangis.. sekarang kalau aku tanya kawan2 ok? dia jawab  'ok' .. tak kacau kakak? 'kacau jugak tapi tak apa ibu .. kakak x kisah.. depa melawak ja ' syukur ya allah.... puteriku seorang yang positif.. ( ingat senang ???)
Sebenarnya .. jauh di sudut hati, 8thn++ dulu ketika aku disahkan preggy , aku baru berumur 20 thn, masih mempersoalkan apa benar aku bersedia?
Apa aku mampu mewarnai kain putih ini secantik seindahnya.. Apakah corak yang akan ku lakarkan itu nanti sesuai sempurna? Ketika tangisannya yang pertama aku dengar aku fikir slesai sudah tanggungjawab aku melahirkan zuriat suami. Tanggungjawab isteri sudah aku jalani.. tapi sebenarnya itu bukan akhirnya.. ia hanya permulaan hidup baru kami... :)
Setiap hari adalah pengalaman baru.. tika itu dapat aku fahami perasaan ibuku sendiri.. Sesungguhnya lahirnya athirah adalah permulaan hubungan baru aku dan arwah mak.. Setiap perasaan dia dapat aku rasai.. rupanya itulah dia pengorbanan mulia seorang ibu... Segalanya tentang anak didahulukan , sakitnya sakitku.. sedihnya sedihku.. senyumnya kegembiraanku..  :)
Kalau dulu aku persoalkan kemampuanku mendidik amanah allah ini.. sekarang aku tahu dalam mendidik kekadang kita juga belajar dari didikkan itu sendiri..  :)

Thursday, 9 February 2012

Alhamdulillah.. musim demam dah berakhir..

dah seminggu kat umah ni kurang gelak ketawa usik mengusik celoteh dr mulut anak3 aku...  sebenarnya depa demam , kebah demam dah tak lalu makan pulak.. Hati ni punyalah sedih tengok depa.. Maklumlah selalu tu rumah macam nak pecah dengan sora depa , bukanlah ramai tiga org ja tapi adesss... riuh rendah mcm ada satu batalion :)
 Masak nasi 2 pot pun x habis.. selalu 4 1/2 pot.. minum ayaq pun jerik semut ja ( minum sikit sgt la tu.. :) Nasiblah cuti panjang juga.. sempatlah depa rehat2 kat umah. Hari ni  start sekolah pas cuti maulud nabi .. punyalah susah hati takut depa x mo p sekolah.. hmmmm.. survived jugak la si kembaq kui 12 balik muka dah senyum2.. tanya pun jawab berpatah2.. pas tu si adik duk usik si abang.. dah pecah ketawa dua2 orang.. bila tgk depa dah mula ketawa hubby pun duk yeeeaaayyyy!!!! ( seronok la tu anak dah sihat :) Yang kakak waktu aku p ambil kui 1 td pun duk tunggu sambil senyum2.. Masuk ja kereta terus duk pot pet pot pet crita apa jadi kat sekolah siap habaq dia lari sambil galas bag pack ( yang 4 kg berat tu..adesss ) hmmmm..." kakak dah kuat " katanya.
 Alhamdulillah.. Allah taala makbulkan doa aku . Aku ni memang kurang sabar melayan anak yang x sihat.. (bad mommy :) Rasa lain ja bila tengok depa diam  tidur makan minum pun x maw... Susah hati toi .. Tapi sekarang dah x risau lagi.. cumanya pas ni aku akan pastikan, kalu hubby (hmmm sapa2 demam pun sama la kot.. ) demam akan aku kuarantinkan dia ngeeeee... jangan nak duk kat hall tgk tv ngan anak3 dah pas ni... ;) Pas tu make sure dia pakai mask, jangan nak free ja batuk bersin dana sini.. serik mak taw...  Nasiblah aku x terjangkit sekali... :)  
 Demam n tak selera makan dah wat anak3 muka cengkung taw.. tulang pun dah rasa kalu sentuh belakang badan.. sian my baby .. Pas ni misi aku nak gemukkan depa balik.. ngeeee... amin

Tuesday, 7 February 2012

:)

alhamdulillah... mak semah dah okay sekarang.. mood pun berbunga2 walau malam tadi tiyak juga la pasai tgk filem bolly - hum sath sath hain... terus terindu kat adik beradik kat penang... hohoho back kepada crita mood dah okay ye... well, manusia mmg indah kan diciptakan Allah swt. Mana kan tidak diciptakan berpasang2an, diberi emosi kasih sayang marah rindu dendam cemburu etc.. tapi op kos la emosi yang paling indah bila rasa dicintai kan???:) Dulu arwah mak pernah cakap " nak cari laki ( mak ceq org kedah okay ) tu la, (nama manja aku :) biaq lagi tua dr kita... dapat 10 thn tua lagi baguih , sayang sikit kat kita otak pun reti pikiaq dah mana baik mana buruk :)( betui mak.. akak setuju bonar la statement tang last tu weeee) Masin mulut mak aku, terkenai ( maksudnya aku x sengaja taw , hubby memang sengaja hohoho) dia. ( hubby aku la ni lo) Mulut mak dun play2 okay.. menjadi ja sebutnya .Manakan tidak hubby 10 thn lebih tua dr aku , sayang kat aku ( jgn nak ckp aku perasan k, tp terbukti sudah.. len kali aku crita bukti2 nya :) bab reti pikiaq tu sangat tepat, ada extra quality lagi.. sabaq sungguh( aku ckp mcm ni sbb bila aku pikiaq2 balik klu la aku jadi dia , tobat wei aku nak kawin ngan ceq cla gorila ni :) bukan senang nak handle otak 3 suku aku ni.. ( insaf... ) Apa pun , untuk post kali ni juz nak habaq kat angpa semua... bersyukur le di ciptakan sbagai manusia , boleh berkeliaran di muka bumi Allah swt ni mencari rezeki, beribadat kepadaNya n x sunyi hidup sebab setiap manusia tu diciptakan berpasang2an.. kalu pun kita x bertemu jodoh di dunia insyaallah pasangan kita menanti di syurga ( hadis dah sebut tiada yang solo kat dalam syurga k:) Sabar doa n tawakkal je kepada Allah, Dia lebih mengetahui .. p/s: wat hubby ceq, thanks sebab sangat sabar ngan anak pak ali ni ye...
( awat pic ni nampak mcm besaq sgt muka aku??? hahaha ( pun sebab masin mulut mak aku .. dia suka kata muka aku besaq baya pinggan :)

Friday, 3 February 2012

harus jatuh baru fahami nikmat berdiri...

Masa belek2 pesbuk tadi terpandang status sorang kawan ni... Terus rasa mcm hilang segala benda yang menekan dada, ringgan kepala ... terima kasih kawan, really means that... Apa yang distatuskan tu ya.. meh aku share ngan korang...

 kata dia :

 Kadang2 Allah SWT patahkan semangat kita utk selamatkan jiwa kita...
 DIA hancurkan hati kita agar kita kembali kpdNYA..
DIA berikan kita kesakitan agar kita terus bertahan...
 DIA beri kita kegagalan agar kita tak hilang panduan..
 DIA beri kita keuzuran agar kita menghargai diri...
 Kadang2 Allah ambil semuanya dari kita agar kita tahu nilai semua benda yang DIA beri..
 Begitulah kasih sayang pencipta.. maha Esa.. Segalanya milikNYA...
  
 Kalau korang pernah baca post ku sblom ni mesti boleh agak kenapa aku rasa tenang pas baca status kawan aku sorang ni.. Kekadang kita manusia bila diuji Allah , seperti layang2 putus tali.. melayang ja jiwa ni rasa.. tggu masa jatuh ke tanah... 
 Sepertinya aku lupa kata2 ku sendiri.. 'manusia diuji manusia yang dikasihi' bukankah Allah menguji tanda kasih..
 Sesungguhnya aku tergolong manusia beruntung , Allah amat sayang aku.. diujinya aku hingga aku kembali merintih sedihku kpdNya. Dia buat aku menghargai segala yang pernah Dia beri.. Syukur Ya Allah... Di kala aku rasa berdiri sendiri dan sepi rupanya Allah senantiasa menemani..
  
 p/s: terima kasih sahabatku, bunga larangan... :)

Thursday, 2 February 2012

bila hati terasa..

sepi  seperti memenuhi segenap ruang hati
 kau  di sana aku di sini
 biar langkah ku berpijak di atas langkah mu  
 nafas ku menyedut udara sama nafasmu
 namun diri masih terasa asing
 kau seperti jauh 
 atau akukah yang menjauh

 pernah dulu kukatakan jangan biar aku keseorangan
 pimpin tangan ku usah kau lepaskan
 adakah kau lupakan janjimu ?
 berat sangatkah permintaanku?
 rasa cinta mungkin belum kurang tapi kau biarkan pudar
   
  duhai hati biarlah setiap detikmu hanya untuk dia
 walau kau sakit pedih derita
berkorbanlah kau hanya kerna dia
 aku mampu hidup tanpa dia 
tapi mampukah kau hidup tanpa dia?
   
 setiap soalan ada jawapannya
 dan soalanku jawapannya dia
 pernah ku katakan hanya engkau untukku
 harapnya hanya aku untukmu
 segala yang pernah kita lalui
segala ranjau yang kita tempuhi
 segala derita yang kita tangisi
 tak mungkin pengakhiran ini yang kau tuntuti..
 duhai sayang mengertilah hati ini
 bukan simpatimu yang aku tagihi
 cukup kasihmu yang pernah singgah di hati

Wednesday, 1 February 2012

jum sesama amal...

doa ni sesuai lah klu dibaca seblom menghadiri temuduga , atau memulakan ceramah atau nak start perbualan.. insyaallah lancar lidah berbicara.. :)