Thursday, 29 December 2011

letih...???

Assalammualaikum ....
Rasa macam lama ja tak hapdet blog ni.. hehehe Hilang 3 hari ni bukan kemana2pun , balik kampung hubby ja.. Biasalah klu balik kampung memang dah rutin memasak jamu mak mentua , sebut je la nak makan apa , selagi taw masak ke dapur la aku.. Bukan kena dera ok , (erk .. bukan ke?? wahahaha ) Hari pertama kitorang sampai , terus ke Hot Spring Ulu Lenggong , Baling . Pi sana gegether ngn famili abang yang sulung .Kira last trip sblom buka skola . Seblom ni mmg tggn nak pergi sana tp hubby ckp faktor keselamatan terpaksalah keingginan dilupakan.. ( wah ayat... :) Sampai di Baling jam dah pukul 8.30 mlm.. tggu famili abang , akhirnya dlm jam 9 kitorang pergi .
Ketika dlm perjalanan , terdetik di hati betui juga.. jalan sunyi gelap ja , jumpa kereta pun sesekali ja lampu jln pun x da memang tak berapa selamat la klu ttba keta breakdown. Bila dah sampai ja.. humangaihhhhh , happenning gila.. punya la ramai manusia... Ada yang hampar tikar , diri khemah tak kurang juga yang bawak kanopi ( famili besar agaknya... heheehe ) Anak yang sulung ngan sepupu dah semangat nak berendam... Yang kembar tak mo , takut ayaq panas.. hahaha ( selamat.. klu tak kena la bersalin baju bagai :) Aku pulak hanya berendam kaki je.. tu pun bersempit2 dgn org ramai... hubby lak jd jaga (hahhaha..dia jaga beg ) tak jd berendam bila tgk manusia ramai sgt.. Walau tak da rendam badan tp seronik juga , maklumlah dpt jumpa ngn abang sulung n kak ipar ( love u sis.. :) Dpt gak catch up gosip2 dr penang.. hahaha Lebih kurang pukui 2 am kitorang berangkat pulang.. Lain kali klu ada rezki , nak booking homestay kat situ.. Rasanya view dia mesti cantik pagi2.. tp sayang hubby tak bnyk snap pic.. yang ada pulak tak clear sgt.. menchi :|
Sampai umah mentua dah pukul 2 lebih.. Tak tidor lagi mak n bapak , tggu kitorang terus rasa bersalah.. ( sorry.. :) Sempat la sembang2 dlm pukul 3 lebih masuk tido . Letak ja kepala mmg tak sedar diri.. terus subuh gajah.. Astaghfirullahhalazim.... paginya mula la start program masak2 bersama chef cla... :) Disebabkan mak mentua nak makan laksam , so menu tuk hari tu laksam.. Sambil2 lengat isi laksam , sambil2 masak tengah hari.. menu masak lemak dan sambal belacan . Habis masak kasi mak mentua makan , heheeh tambah dua kali dia.. teringgin sungguh :) Lupa nak cakap mak mentua baru ja keluar wad , keracunan makanan pas tu demam lak tak kebah.. seminngu juga di hospital. Makan pun tak lalu , so bila dia ckp teringgin nak makan ja terus masakkan.. bukan pasai apa , pak mentua puas pusing pasar malam , tak de yg meniaga laksam ( agaknya org kelantan tu balik cuti.. :) Habis makan laksam makan nasi , pun bertambah.. Alhamdulillah. Duk petang tu , bg cadangan kat hubby alih perabot ke dlm bilik , so adala ruang sikit tuk letak kerusi sandar mak.Bolehlah dia baring2 depan tv .Bila dah alih2 perabot malam tu pakat sakit pinggang.. heheehe
Hari kedua pulak , ada kakak ipar n famili balik jenguk mak mentua. Makan pagi nasi goreng ( kak ipar masak , aku bangun makan je ) tengah hari pun dia jugak masak . Bila petang aku dan dia buat lepat liat , first time buat lembik tp sedap juga :) Sambil kukus lepat ada pula permintaan nak makan lopes , maka menu santap petang kuih lepat liat n lopes (heheehe... ) Lepas maghrib depa balik , aku masuk bilik n tido , time dah 1 pagi lebih . Mcm mlm2 seblomnya , letak kepala ghaib ke alam mimpi.. hheheeh
Esok pagi bangun masak nasi tumis dgn sambal ikan masin telur dadar . Sambil2 tu tumis kari ayam nak cicah roti jala . Siap , hidang makan ngn mertua . Macam biasa nasi tumis aku mmg pebret mak hehehe bertambah dia makan , pak pula tgh sedap makan terlekat.. Kesian dia ... Habis tu masak menu tengah hari , ayam masak merah ayam goreng ngn sambal macang ( pebret hubby :) Siap masak , aku start wat karipap inti ubi campur aym n lada hitam ja.. heheeh saja aku tukar inti , selalu inti rempah.. jemu masak inti lain , siap canai aku goreng dan hidang.. heheeh makanya tengah hari kitorang makan karipap . Nasi petang baru makan.
Habis makan jam dah pukul 5 ptg , mak mentua tolong packed barang2 nak bawak balik ke taiping.. ada buah belimbing , serai , asam keping sampai baju yang aku jemur kat ampaian pun dia lipat na letak dlm paper beg.. ( thanks mak..:) Kitorang bertolak balik ke taipin dlm pukui 8 mlm. Sempat lagi hubby ajak makan koay teow kerang ( sedap sgt..nyum nyum nyum)di baling . Lebih kurang pukui 9 lebih baru kita bertolak . Dlm kereta aku mkn kuaci ( sampai terbelah bibir.. :) sebab nak teman hubby drive.. Aku klu tak mengunyah memang mata ni nak lelap la.. Sampai di taiping around kui 12 mlm . Letak kepala mmg terus lena. Nasib la subuh tak gajah.. Punyalah sakit pinggang n letih badan tak taw nak habaq.. ( letih2 pun bnyak pula aku type ni.. hehehe :) haaaaaa... ni lah benda2 yg happened time aku balik cuti di kampung hubby...

4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. hehehe.. sorry terpadam komen awak ..

    ReplyDelete
  4. hehehe... not a big deal

    ReplyDelete