Tapi, yg ni edisi.. ayam.. If guna daging xtra vaganza umpphhnya..
But, nk buat pun secara simply mimply.. Kui 6 baru masuk dapoq u ollss !!
Rebus daging take time .. Ayam lebih mudah..
Bahan..
Bihun ( nk guna mee koay teow pun boleh.. Optional )
Ayam , suka guna rib.. Abit of bone n flesh.. ☺️☺️
Perencah sup tulang ( cheating .. Hahaha, perencah sup tulang, isinya ayam .. )
Sawi
Tauge
Cili kering ( basuh, keringkan.. Buang biji, blender kering )
Kacang tanah ( goreng , blender kering )
Daun sup, daun bawang
Bawang goreng
Limau ( lagi byk, lagi masam, lagi ummpphh )
Cara2 :
Rendam bihun, celur
Sawin n tauge.. Celur...
Dua benda ni , ketepikan..
Basuh ayam..
Rebus dlm perencah sup yg dah boiled ( harus campur air , uolls )
Tambah garam, gula , air perahan limau..
Siap.. ( simple kan.. Seyes, tu pasal masuk dapor dah jam 6 pm ngeee )
Cara hidangkan :
Buh bihun sawi tauge dlm mangkuk..
Hiris isi ayam ( yg rebus td dlm kuah ) , masukkan
Buh cili kering yg diblender td, secamca ( nk pedas, buh lebih )
Buh kacang tanah yg diblender , secamca
Tabur daun sup, daun bawang
Sendukkan kuah ..
Tabur bawang goreng n perahkan limau..
( kalu makan kat kedai, kuah dia tawar x de rasa.. Kita cedukkan sendiri garam, gula , cili kering..
Tapi, buat kat rumah.. Buh ja siap2.. X payah nk usung bekas gula garam atas meja makan.. Kan..?
P/s : thn ni berpuasa.. Ini mmg menu selalu ada.. Rasa mcm diet, sebab rebus2 je.. But, klu sekali hadap dua mangkuk.. Hmmm... Burrrrpppppp !!! Alhamdulillah
Nota kaki : klu nk buh daging, ayam tu tukar je dgn daging.. Rebus daging sampai empuk, then.. Langkah2 len, sama ja.. Klu beli , paling suka .. Buh daging n perut.. Hooyeeiihh.. Dapnyee..
No comments:
Post a Comment