Nyaman je..
2 cawan Tepung pulut
Air
garam secubit..
garam secubit..
Pewarna hijau
( klu duk kat kampung, boleh blend daun pandan, gaul je dgn air tu.. Wangi kuih )
Gaul tepung pulut garam pewarna hijau bersama air..
Tuk bahan kelapa
Kelapa parut ( seeloknya abik yg putih ja ) kukus kelapa n gaul dlm secubit garam
( kelapa thn lama, n x cepat lemau )
Potong gula melaka , boleh mula mengentel..
Rebus kuih yg siap di gentel,dlm air panas mendidih
Once kuih dah timbul.. Means dah masak, boleh angkat
Masukkan dlm pinggan yg di letak kelapa td, boleh mula salutkan..
Siap..
Buah melaka kita x comel sbb salut dlm kelapa yg dah bercampur hitam2 tu..
Lupa nk pesan dgn ceq boss.. Nk kelapa parut putih ja.. T_T
Tapi, tetaplah puas hati berganda, sbb .. Sah2 puas makan.. Dr beli.. Kekadang dpt yg bercampur tepung gandum.. Keras nya lah kuih tu.. Kekadang dpt, gula yg dlm tu, gula pasir kita duk bancuh air tu.. Sob sob sob..
No comments:
Post a Comment