Powered By Blogger

Wednesday 2 July 2014

Roti bawean (inti sukahati selera gue )

Bahan kulit :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air suam ( buh garam secubit .. Gituuu ) 
Minyak masak 3 camca besar

Gaul semua sebati ( guna senduk, air tu suam2 panas ) 
Letak tepi, buat inti lak..

Bahan inti :
(Resepi asal ada ubi kentang.. Tapi, x minat ubi kentang kecuali fries.. Ngee, tu pasal x buh ) 

Isi ayam 
Lada hitam serbuk
Bawang besar , dihiris
Daun bawang ,dihiris
Cili merah , dihiris
Garam
Telur ayam, sebiji

Cara2nya :
Tumis isi ayam, buh serbuk lada hitam, dah agak masak.. Buh bawang, cili, daun sup
Tambah garam
Masukkan telur(terus tutup api ) 
Dah siap.. 

Nak adun doh
Sapu minyak di tgn..
Abih doh n canaikan mcm mamak nk canaikan roti canai.. 
Buh dlm piring yg dah di sapu minyak ( x mo bg melekat, kang susah nk angkat )
Masukkan inti.. Canaikan lagi satu, tuk lapisan atas..
Boleh mula kelim..
Psstt.. Ai kelim x terer.. ( klu arwah ayah tgk ni, mmg malu besaqqqq =_=.. X berseni langsung.. Dah rupe belakang dinosor )

Boleh mula menggoreng, dlm minyak sedikit je.. 
Doh ni, dapat 4 biji , saiz piring cawan teh tu.. 3 org makan pun masih kenyang.. 

X sure rasa roti bawean asli mcm mana.. Tp, klu rasa mcm yg ai buat ni.. Sumpah sedap ! Baq ang !! 
Rasanya, leh buat menu minum petang.. Seyesli, senang je nk buat..
Rupa mcm karipap.. Tp, doh a bit mcm roti canai .. Camna ek nk describe..
Uolls kena cuba , then leh tahu best ke x best.. 😊😊😊

No comments:

Post a Comment